LMT un MikroTik sniedz būtisku devumu zinātniekiem un ārstiem cīņā pret Covid-19

LMT un MikroTik sniedz būtisku devumu zinātniekiem un ārstiem cīņā pret Covid-19

Cīņa ar Covid-19 ir ievērojams izaicinājums ikvienam, taču jo īpaši zinātniekiem un ārstiem, kuri šo slimību cenšas apkarot un meklē veidus, kā tās izplatību pēc iespējas samazināt. Šos centienus ļoti atvieglo tehnoloģiskie risinājumi, un tāpēc, lai vēl sekmīgāk un ātrāk šo vīrusu izdotos izskaust, “Latvijas Mobilais Telefons” (LMT) un “MikroTik” nolēmuši dāvināt Latvijas zinātniekiem lieljaudas datu tīklu.

LMT skaidro, ka lieljaudas datu savienojums starp pētījumu centriem ir nepieciešams, jo pētniecība mūsdienās balstās milzīgā datu apjomā. Lieljaudas datu tīkls šobrīd nodrošina 10 Gbps lielu datu pārraides ātrumu. Tas pētniecības centriem un ārstiem Latvijā palīdzēs krietni ātrāk pārraidīt apjomīgos genomu datus, kas mērāmi vairākos simtos gigabaitu. Līdz šim šie dati tika pārraidīti dienām ilgi līdz tika veikti nepieciešamie pētījumi un palīdzēts atbildīgajām iestādēm ierobežot Covid-19 izplatību. Taču tagad ar LMT un MikroTik dāvināto lieljaudas datu tīklu ievērojami tiks saisīnāts laiks, kas nepieciešams datu pārnesei un tādējādi paātrināta gan datu analīze, gan pētniecības procesi kopumā. 

LMT prezidents Juris Binde norāda:

“Viedās tehnoloģijas pētniecībā, diagnostikā un ārstēšanā jau šodien ir klātesošas, tomēr tikai mērķtiecīgi palielinot to pieejamību visos medicīnas sistēmas līmeņos, iespējams sasniegt rezultātus – ātrāk diagnosticēt un efektīvāk ārstēt dažādas saslimšanas, tādējādi reāli pagarinot cilvēku dzīvildzi.

Šobrīd no Latvijas IKT līdera pozīcijām redzam, ka šajā procesā īpaši būtiska ir nozares uzņēmumu iesaiste un savstarpējā sadarbība, sniedzot iespēju pašmāju zinātniekiem ikdienā pilnībā izmantot tehnoloģiju sniegtās priekšrocības, lai tādu bīstamu slimību kā vēzis vai Covid-19 izpēte pēc iespējas ātrāk nestu augļus”. 

Tikmēr arī veselības ministre Ilze Viņķele augstu novērtē LMT un MikroTik dāvinājumu Latvijas zinātniekiem cīņā pret Covid-19. Viņa uzsver, ka šis projekts apliecina - kopīgs mērķis un tā realizēšana ar publiskā un privātā sektora iesaisti var panākt rezultātus, kas nākotnē pozitīvi ietekmēs visu sabiedrību. Viņa arī piebilst, ka šo uzņēmumu ieguldījums gēnu zinātnē izglābšot daudz dzīvību un esot nenovērtējams.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!