Valmierieši rada analītikas risinājumu sportistu veikuma mērīšanai

Valmierieši rada analītikas risinājumu sportistu veikuma mērīšanai

Sporta analītikas risinājumi, ievācot dažādus datus par sportista veikumu uz laukuma, pasaulē ir tiek praktizēti, taču visbiežāk, lai mērītu profesionālo komandu darbu. Taču tagad arī Latvijā būs līdzīgas iespējas noteikt, cik vērtīgs sportists bijis uz laukuma. Pateicoties valmieriešu izstrādātam risinājumam, datu analītikas iespējas būs pieejamas arī amatieru sportā.

Darbojoties kopīgi izveidotā uzņēmumā “EchoSports”, Valmieras sporta entuziasti radījuši sporta analītikas risinājumu, kas ar vislielāko precizitāti apkopo datus par sportista gaitām uz laukuma spēles laikā. Risinājuma radītāji atklāja, ka sistēma lieliski funkcionē arī gadījumos, kad sportistam nepieciešama rehabilitācija, kā arī laikus novērstu potenciālas traumas. Jāpiebilst gan, ka šobrīd risinājums paredzēts vienīgi iekštelpu sportam.

Pašreiz EchoSports risinājums tiek aktīvi izmantots Kocēnu sporta zālē. Tā aprīkota ar sporta analītikas sistēmu, kas spēj efektīvi iegūt un apkopot datus par katra sportista gaitām uz laukuma, par katru kustību, veikto distanci, vidējo ātrumu, to, kurās laukuma daļās sportists visbiežāk atradies, kā arī sirdsdarbību. Pati sporta analītikas sistēma sastāv no 8 līdz 12 antenām, kas izvietotas apkārt laukumam.

Savukārt, īpaši sensori, kas piestiprināti zem sportista formas, dod informāciju par katru veikto darbību.

Risinājuma izstrādātāji norādīja, ka drīzumā tas tiks papildināts ar vēl pāris mērījumiem, piemēram, slodze uz locītavām, atspēriena spēks un citiem sportista sniegumā nozīmīgiem un izšķirošiem mērījumiem.

Viena no komandām, kas īpaši aktīvi izmanto uzņēmuma “EchoSports” radīto risinājumu, ir florbola komanda “Rubene”. Komandas galvenais treneris Ivars Jēkabsons uzsvēra, ka kopš brīža, kad komanda sākusi testēt sporta analītikas sistēmu, sportistu atdeve uz laukuma esot ievērojami palielinājusies, iegūtie dati ļauj izveidot komandas spēlētāju reitingu, kas rada arī iekšējo konkurenci komandas biedru vidū.

Jāpiebilst, ka pašmāju iekštelpu sporta komandas nav vienīgās, kas interesējušās par EchoSports sporta analītikas risinājumu. Interesi sadarboties izrādījuši arī Kanādas Universitātes zinātnieki, kas šo risinājumu uzteikuši kā neticami precīzu.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!