73% Latvijas iedzīvotāju nerūpējas par savu ierīču drošību

73% Latvijas iedzīvotāju nerūpējas par savu ierīču drošību

Mūsdienās, kad esam piesaistīti tik daudzām un dažādām mobilajām ierīcēm, arī mūsu virtuālais profils un digitālais Es kļūst aizvien piesātinātāks un daudzveidīgāks. Jo dažādāks mums esošu ierīču klāsts un bagātīgāks virtuālais profils, jo nopietnāk nākas padomāt arī par savu digitālo drošību. Kā noskaidrots pētījumā – lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka viņus sava digitālā drošība neinteresē.

Uzņēmums “Samsung Electronics Baltics” kopā ar socioloģisko pētījumu kompāniju “Norstat” veicis pētījumu ar mērķi noskaidrot Latvijas iedzīvotāju viedokli un pieredzi savas digitālās drošības nodrošināšanā. Kā izrādās –

kaut arī kļūstam par īpašniekiem aizvien lielākam skaitam mobilo ierīču, par tiem un savu datu drošību rūpējamies visai kūtri.

66% aptaujas dalībnieku atzinuši, ka par savu digitālo drošību neinteresējas. Taču 73% respondentu pienācīgi parūpēties par savu drošību virtuālajā vidē nav tik aktuāli.

Digitālā drošība ietver gan rūpes par savā ierīcē esošo datu drošību, gan sava digitālā Es labklājību. Pētījumā noskaidrots, ka ir vairāki iemesli tam, kāpēc iedzīvotāji neizrāda interesi par savu digitālo drošību. Viens no būtiskākajiem šķēršļiem savas digitālas drošības nodrošināšanā ir neizpratne par to, kādos veidos to panākt – šādi atbildējusi puse aptaujas dalībnieku. Savukārt vēl 23% respondentu nav izpratnes par to, kādas priekšrocības sniedz digitālā drošība.

Būtiski, ka aizvien lielāks skaits iedzīvotāju tieši vai netieši saskārušies ar kiberuzbrukumiem. Noskaidrots, ka 37% Latvijas iedzīvotāju paši pieredzējuši vai arī pazīst kādu, kas piedzīvojis kiberuzbrukumu. Trešdaļa kiberuzbrukumu notikuši, uzlaužot sociālo tīklu profilus. Tajā pašā laikā teju trešdaļa respondentu atzinuši, ka nekad nav mainījuši paroli savam profilam sociālajos tīklos un 66% norādījuši, ka nezinātu, kā rīkoties, ja viņu konts sociālajos tīklos tiktu uzlauzts.

Apskatot to, kas iedzīvotājus visvairāk biedē datu zaudēšanas gadījumā, var secināt, ka lielāko daļa aptaujāto jeb 44% satrauktu finansiāla rakstura datu noplūšana. 22% aptaujāto satraukumu radītu arī fotogrāfiju aiziešana neceļos, taču 21% nebūtu priecīgs par privātas sarakstes nonākšanu svešās rokās.

Jāpiebilst, ka pētījums norisinājās šī gada augustā un tajā piedalījās 1000 Latvijas iedzīvotāju.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!