Baltijas valstu iedzīvotāji augstu vērtē savus sociālo mediju kontus

Baltijas valstu iedzīvotāji augstu vērtē savus sociālo mediju kontus

Sociālie mediji lielai daļai iedzīvotāju kļuvuši par neatņemamu ikdienas rutīnas sastāvdaļu, īpaši brīžos, kad tā īsti nav ko darīt. Uzņēmuma "Kaspersky" veiktajā aptaujā noskaidrojies, ka liela daļa Baltijas reģiona iedzīvotāju, taču jo īpaši Latvijas iedzīvotāji, augstu vērtē savus sociālo mediju kontus, un to uzlaušana satrauktu pat vairāk nekā mājas aplaupīšana.

Kiberdrošības jomas uzņēmums “Kaspersky” nesen veicis Baltijas valstu iedzīvotāju aptauju, kurā apskatīti arī paradumi un tendences sociālo mediju kontu drošības nodrošināšanā. Kā noskaidrojies – visu trīs Baltijas valstu iedzīvotāju ikdienā sociālajiem medijiem ir būtiska loma. To pierāda, piemēram, atzinums, ka sociālā medija konta uzlaušana būtu krietni nevēlamāka un uztraucošāka nekā mājas aplaupīšana vai auto zādzība. Būtiski, ka šajā aspektā trešajai daļai jeb 31% Latvijas iedzīvotāju sava sociālā medija konta drošība ir izteikti svarīga, kamēr Igaunijā tie ir 29%, bet Lietuvā 25% iedzīvotāju sliktāk liktu justies sociālā medija konta uzlaušana, nekā ielaušanās pašu mājās.

Kaut arī varētu šķist, ka līdz ar sociālo mediju kontu svarīgumu rūpes par to drošību būs līdzvērtīgas, pētījumā noskaidrots, ka tā nebūt nav.

Iedzīvotāju attieksmi pret savu sociālo mediju kontu drošību varētu raksturot drīzāk kā nevērīgu.

Piemēram, vairāk nekā puse respondentu atzina, ka publicējusi savus personas datus vismaz piecos sociālajos medijos. Savukārt 75% pētījuma dalībnieku mobilajās ierīcēs atstāj atvērtas sociālo mediju sesijas. Šādas darbības visai bieži var rezultēties ar uzlauztu sociālā medija kontu un negaidītu kiberuzbrucēja apciemojumu, piesavinoties pat konta īpašnieka identitāti.

To, ka par sociālā medija konta un datu drošību patiešām ir jāparūpējas pienācīgi, liecina pētījumā iegūtie rezultāti. Noskaidrots, ka piektā daļa Baltijas sociālo mediju lietotāju piedzīvojuši sava tiešsaistes konta uzlaušanu. Šajā ziņā īpaši izceļas Igaunija, ar šādu problēmu saskaroties 23% iedzīvotāju. Savukārt Latvijā un Lietuvā 14% iedzīvotāju vismaz vienu reizi ticis uzlauzts sociālo mediju konts.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!