Latvijā elektrību ražo 20 tūkstoši mājsaimniecību

Latvijā elektrību ražo 20 tūkstoši mājsaimniecību

Latvijā turpina pieaugt elektroenerģiju pašražojošu mājsaimniecību skaits, kā ražošanas iekārtu (mikroģeneratoru) primāri izvēloties saules paneļus. AS Sadales tīkls informē, ka 2024. gada pirmajā ceturksnī tam pieslēgto mikroģeneratoru skaits sasniedzis 20 000, bet to kopējā ražošanas jauda – 168 megavatus (MW). Ar šādu jaudu saulainā pavasara vai vasaras dienā iespējams saražot no 20 līdz pat 40% no visai sabiedrībai nepieciešamā elektrības apjoma.

Mikroģenerācija Latvijā kopumā ir attīstījusies strauji un pārliecinoši. 2021. gadā kopējais mikroģeneratoru skaits sasniedza pirmo tūkstoti, bet jau 2022. gada rudenī – pirmos 10 000.

Tieši 2022. gadā mikroģenerācijas attīstība valstī piedzīvoja lielāko uzrāvienu, ko ietekmēja vēl iepriekš nepieredzētas elektroenerģijas cenas svārstības tirgū.

Šobrīd 99% Sadales tīklam pieslēgto mikroģeneratoru ir tieši saules paneļi. Visbiežāk iedzīvotāji tos izvēlas uzstādīt uz privātmājas jumta. Apmēram 95% gadījumu mikroģeneratorus uzstāda mājsaimniecības, taču tie mēdz būt aktuāli arī juridiskām personām, piemēram, zemnieku saimniecībai vai cita veida mazajam uzņēmumam, kas sastāda apmēram 5%. 

Vienas mikroģenerācijas iekārtas (invertora) vidējā jauda Latvijā ir apmēram 8 kilovati (kW). Mikroģeneratori ir uzstādīti visā Latvijas teritorijā, taču vislielākā interese par elektroenerģijas pašražošanu ir iedzīvotājiem Rīgā un Pierīgas novados.

Sadales tīkls norāda, ka mikroģenerācijas attīstības dinamika Latvijā dabiski kļūst mērenāka un nākotnē sagaidāma ar lejupejošu tendenci. Vienlaikus arvien straujāka attīstība raksturīga saules elektrostacijām. Ja kopējā uzstādītā saules ģenerācijas jauda (gan mikroģeneratori, gan elektrostacijas) sadales sistēmā pašreiz ir apmēram 360 MW, tad jau 2024. gada nogalē tā varētu pārsniegt 700 MW.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113

SIA BiSMART
Reģ. Nr. 40203056850
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!