Nākotnes avīžu drukāšanai krāsu vietā tiks izmantota gaisma

Nākotnes avīžu drukāšanai krāsu vietā tiks izmantota gaisma

ASV un Ķīnas zinātnieku komanda izstrādājusi tehnoloģiju drukāšanai uz papīra, tintes, krāsu, u.c. vietā izmantojot gaismu – ultraviolētā starojuma lampas, vēsta izdevums Popular Mechanics (publikācija šeit), atsaucoties uz zinātnieku atskaiti žurnālā Nano Letters.

Jaunās tehnoloģijas, kas ieguvusi nosaukumu gaismdrukas papīrs (light printing paper), pamatā ir uz īpaša papīra izvietots nanopārklājums, kas sastāv no divu veidu daļiņām – tā dēvētā Berlīnes zilā (Prussian blue – angļu valodā) jeb dzelzs heksacianoferāta C18Fe7N18, kā arī titāna dioksīda (TiO2) – fotokatalītiskas vielas, kas utraviolētā starojuma ietekmē paātrina ķīmiskās reakcijas, kuru gaitā Berlīnes zilais maina krāsu no tieši zilas uz bezkrāsainu. Rezultātā iespējams iegūt zilu tekstu uz bezkrāsaina fona, vai otrādi.

Pēc šādas apdrukas augstas izšķirspējas attēls saglabājas uz papīra aptuveni piecas dienas, bet pēc tam sāk lēnām izzust, atgūstot sākotnējo zilo krāsu. Lai ātri izdzēstu tekstu, papīru nepieciešams uzkarsēt līdz 120 grādiem pēc Celsija skalas un saglabāt šādu temperatūru desmit minūtes.

Vienu šādu papīru iespējams atkārtoti apdrukāt līdz 80 reizēm, kamdēļ tā izmantošana, piemēram, laikrakstu izdošanai, ļaus ietaupīt ievērojamus dabus resursus, kā arī samazināt atmosfēras piesārņojumu, kas rodas papīra ražošanas laikā, norādīts publikācijā.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!