Zinātnieki: Nākotnes cilvēku pārklās raidītāju un implantu tīkls

Zinātnieki: Nākotnes cilvēku pārklās raidītāju un implantu tīkls

ASV Stenforda universitātes pētnieki uzskata, ka nākotnes cilvēkus pārklās dažādu raidītāju un implantu tīkls, kas ievērojami palielinās viņu iespējas. Tīkls, kuru zinātnieki nodēvējuši par bodyNET, apvienos pārnēsājamo un implantējamo elektroniku, kļūstot par vēl vienu maņu orgānu, raksta The Next Web (publikācija šeit).

Zinātnieki apraksta platformu, kura pārvērtīs cilvēka ādu par interfeisu (saskares virsmu). Pēc viņu domām, daļa nākotnes cilvēka ķermeņa būs pārklāta ar elastīgu elektroniku, par svarīgu dzīves sastāvdaļu kļūs papildinātā realitāte, bet implanti var parādīties pat cilvēka smadzenēs.

Publikācijā norādīts, ka lielākā daļa šī tīkla elementu ir pieejami jau šobrīd, un progress šajā virzienā nenotiek nevis tādēļ, ka trūktu tehnoloģiju vai pastāvētu kādi tehniskie ierobežojumi, bet gan sabiedrības nostājas dēļ. Plaši izplatīti ir negatīvi noskaņojumi, pastāv dažādas bailes un tabu, nav atbilstošas likumdošanas, norāda izdevums.

Tāpat pastāv bažas par šādu sistēmu aizsardzību un konfidencialitāti. Ir acīm redzams, ka šāds tīkls ievērojami ietekmēs cilvēku organismus, un šī iemesla dēļ tīkla uzlaušana var izraisīt neprognozējamas un katastrofālas sekas – līdz pat būtiskais smadzeņu darbības ietekmēšanai.

Vienlaikus Stenforda universitātes pētnieki nešaubās, ka tieši bodyNET palīdzēs cilvēkiem paplašināt viņu fiziskās un garīgās iespējas.

Jāpiebilst, ka Stenforda universitātes zinātnieku ideja nav jauna, un jau šobrīd pastāv iespējas iestāties tā dēvēto bodihakeru (body hackers) klubā. Piemēram, Zviedrijas kompānija Epicenter piedāvā saviem darbiniekiem iedzīvināt rokā nelielu mikroshēmu, ar kuras palīdzību iespējams norēķināties kafejnīcā vai sabiedriskajā transportā, atvērt durvis, utt..

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!