Latvijā top jauns risinājums drošākam sportam - viedais sporta tērps

Latvijā top jauns risinājums drošākam sportam - viedais sporta tērps

Pašreiz Latvijā tiek strādāts pie visai inovatīva risinājuma, kas varētu īpašu atbalstu sniegt tieši sportistiem. Elektronikas un datorzinātņu institūta (EDI) zinātniekiem, sadarbojoties ar IT kompāniju “WeAreDots”, tiek strādāts pie pirmā viedā sporta tērpa “FitShark” izveides. Risinājums spētu palīdzēt uzlabot kustību precizitāti un efektivitāti, vienlaikus samazinot riskus gūt traumas sportošanas laikā.

Zināms, ka pirmās idejas aprises par šāda veida palīgu sportistiem radās jau pirms diviem gadiem. 2019. gadā iecere izkristalizējās, nonākot pie ierosinājuma viedo tērpu efektīvi izmantot sporta vajadzībām. Savukārt šogad esošā hakatona “SportHack 2020 Latvia” laikā ideja attīstīta jau nākamajā līmenī.

Būtiski, ka arī viedā sporta tērpa, tāpat kā daudzu risinājumu darbības pamatā, ir mobilā aplikācija. FitShark komandas pētnieks Ričards Cacurs, stāstot par sporta tērpā esošās FitShark tehnoloģijas darbības pamatprincipiem, norāda, ka tās pamatā ir audums ar iebūvētiem inerciālajiem sensoriem.

Sensori palīdz fiksēt ķermeņa daļu kustību reāllaikā, un informācija par vingrinājuma vai pozas kvalitāti acumirklī tiek parādīta mobilajā lietotnē.

Šādi treniņu kvalitātei un efektivitātei var sekot līdzi regulāri, tādējādi ļaujot gan pašam lietotājam, gan arī, piemēram, fizioterapeitam vērot progresu. R. Cacurs norāda, ka šāds risinājums ļauj attālināti, bez fizioterapeita tiešas klātbūtnes veikt rehabilitācijas procesu. Tieši tāpat viedais sporta tērps var būt noderīgs arī tiem, kuri vienkārši vēlas uzlabot savu sniegumu kādu vingrinājumu veikšanā.

“FitShark” komandas projekta vadītāja Kristina Oļševska norāda, ka šobrīd uzmanība viedā sporta tērpa izveidē tiek likta uz treniņiem mājas apstākļos, taču FitShark tehnoloģijai robežu neesot, tāpēc laika gaitā risinājumu būs iespēja ērti pielāgot citiem sporta veidiem. Vienlaikus viņa piebilst, ka šāda veida risinājums pasaulē nav nekāds jaunums. Lietotājiem tiek piedāvāts gan viedais sporta apģērbs, gan viedpalīgi. Tomēr FitShark risinājums no tiem visiem atšķiras ar to, ka piedāvā unikālu sporta ekosistēmu, kas sevī apvieno trenerus, fizioterapeitus, sportistus un piedāvā izpratni par pareizām kustībām.

Šobrīd aktīvi norit tehnoloģijas validācija un komercializācija. Iespējams, pavisam drīz sagaidīsim šī viedā sporta tērpa pirmo prototipu.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!