Latvijas startaps izstrādā viedos medicīnas rīkus NATO vajadzībām

Latvijas startaps izstrādā viedos medicīnas rīkus NATO vajadzībām

Latvijas uzņēmumi aizvien biežāk izceļas ar saviem sasniegumiem ne vien lokāli, bet arī starptautiski. Viens no tādiem ir vēl startapa līmenī esošais “Anatomy Next”, kura panākumi runā paši par sevi – uzņēmuma izstrādātos, virtuālajā realitātē balstītos neatliekamās medicīniskās palīdzības simulatorus plāno izmantot NATO vajadzībām – ASV militāro mediķu prasmju uzlabošanā.   

Neatliekamās medicīniskās palīdzības simulatorus, kuru darbība būtu balstīta virtuālās realitātes tehnoloģijā plāno radīt Latvijas jaunuzņēmums Anatomy Next sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pētniekiem.

Simulators galvenokārt kalpotu kā palīgs militārajiem mediķiem daudz praktiskākā veidā apgūt to, kā rīkoties dažādu traumu gadījumā.

Raksturojot simulatoru darbības principus, RSU pārstāvji norādīja, ka, uzvelkot īpašas virtuālās realitātes brilles, mediķis nonāk tādā kā virtuālā militārā medicīnas centra uzņemšanas nodaļā, kur jāpieņem daudz un dažādi lēmumi par slimnieku ārstēšanu. Lēmumu pieņemšanu dažkārt varētu sarežģīt noteikums, ka tiem jābūt balstītiem uz ASV pieņemtu vienotu rīcības modeli jeb algoritmu, precīzāk, ATLS (Advanced Trauma Life Support). Tiek norādīts, ka simulācijas veikšanas brīdī virtuālais cietušais reaģē atbilstoši uz mediķa veiktajām darbībām. Kā rezultātā cietušā stāvoklis var mainīties – gan pasliktināties, gan uzlaboties.

Šādā veidā ar mākslīgā intelekta palīdzību virtuāli tiek novērtēts mediķa veikums un spējas rīkoties dažādas grūtības pakāpes situācijās.

Runājot par virtuālās realitātes rīka nozīmīgumu, RSU Militārās medicīnas pētījumu un studiju centra vadītājs Ainārs Stepens norādīja, ka risinājums ir vērtīgs ne vien ASV un NATO kopumā, bet arī Latvijas drošības kontekstā. Viņš uzsvēra, ka ASV armijai ir viena no vadošajām lomām NATO kolektīvajā aizsardzībā, tādēļ šīs armijas spēju stiprināšana sniedz ieguldījumu arī Latvijas drošības uzlabošanā.

Jāpiebilst, ka virtuālās realitātes tehnoloģijā balstītais simulators tiek izstrādāts pēc ASV Aizsardzības departamenta pasūtījuma, un sākumā plānots, ka to izmantos vien ASV militārie mediķi. Taču nav izslēgts, ka veiksmīgas simulatora lietošanas pieredzes gadījumā šo simulatoru varētu izmantot arī citas NATO valstis.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!