Izstrādāta programma nākotnes tehnoloģiju sekmīgākai pārvaldībai

Izstrādāta programma nākotnes tehnoloģiju sekmīgākai pārvaldībai

Jūnija sākumā EK nāca klajā ar paziņojumu par ideju izveidot pirmo Digitālās Eiropas programmu. Programmas galvenie mērķi ir pilnveidot iedzīvotāju un uzņēmēju prasmes labāk sagatavoties jaunāko tehnoloģiju sagādātajiem pārbaudījumiem, kā arī veicināt izpratni par to sniegtajām priekšrocībām. EK sniegusi informāciju par piecām jomām, kuru uzlabošanai un pilnveidošanai no 2021. līdz 2027. gadam plānots atvēlēt kopumā 9,2 miljardus eiro.

Digitālās ekonomikas un sabiedrības komisāre Marija Gabriela (Mariya Gabriel)  norāda, ka viens no programmas vadmotīviem ir investīcijas iedzīvotājos, lai tie apgūtu digitālās prasmes, kas tiem būs nepieciešamas jaunāko tehnoloģiju pielietošanā.

Nenoliedzami, pašu digitālo prasmju rūpīgāka un padziļinātāka apguve ir pats pamats sekmīgākai tehnoloģiju pārvaldībai. Tā ir viena no jomām, kas iekļauta Digitālās Eiropas programmā, kuras ietvaros plānots nodrošināt darbaspēku ar dažāda līmeņa digitālo prasmju apguves kursiem.

Mākslīgā intelekta jomā plānots atvieglot publiskā sektora iestāžu un uzņēmumu iespējas piekļūt mākslīgā intelekta testēšanas un izmēģināšanas iekārtām dalībvalstīs. Tāpat ierosināts izveidot kopīgas Eiropas algoritmu krātuves, kuras būtu pieejamas visiem un palīdzētu apzināt un iegūt piemērotākos risinājumus.

Jomai, kas ietver superdatorus un superdatošanu, plāni ir lieli -

līdz 2022./2023. gadam izvērst pasaules līmeņa superdatoru un datu infrastruktūru ar jaudu līdz vienam kvintiljonam (1018) darbību sekundē.

Kiberdrošības un uzticēšanās nozarē plānots pastiprināt kiberaizsardzību, tai skaitā, iegādājoties mūsdienīgu kiberdrošības aprīkojumu un infrastruktūru, kā arī, veicināt nozarē nepieciešamo prasmju un zināšanu apguvi.

Domājams, nākotnes pasaulē, gluži kā pašreiz, ļoti nozīmīga loma būs arī publiskajai pārvaldei un sabiedriskajiem pakalpojumiem. Daļu no finansējuma plānots piešķirt mazo un vidējo uzņēmumu attīstībai, kas ietver to atvieglotu piekļuvi tehnoloģijām, kā arī digitālās inovācijas centriem, kuri ir būtisks Eiropas digitalizācijas elements.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!