Ekonomikas ministrija rosina visas DUS aprīkot ar elektroauto uzlādes punktiem

Ekonomikas ministrija rosina visas DUS aprīkot ar elektroauto uzlādes punktiem

Ekonomikas ministrija (EM) nākusi klajā ar ierosinājumu visas Latvijā esošās degvielas uzpildes stacijas (DUS) aprīkot ar elektrisko transportlīdzekļu uzlādes iespējām. Šim nolūkam EM jau izstrādājusi jauno Transporta enerģijas likumprojekta uzmetumu. Jādomā, ka par šādas idejas pamatotību ilgi jāstrīdas nebūtu, jo arī Latvijā vērojams pakāpenisks elektrisko transportlīdzekļu skaita pieaugums. 2020. gada sākumā uzskaitē bijuši 948 elektromobiļi, kas ir 0.11% no visiem vieglajiem transportlīdzekļiem. Taču tieši elektroauto skaits vien gada laikā teju dubultojies.

EM ierosinājums visās Latvijas DUS integrēt elektrisko transportlīdzekļu uzlādes iespējas pašreiz atrodas apspriešanas stadijā. Norādīts, ka jaunā likumprojekta mērķis ir veicināt indivīda veselībai un apkārtējai videi drošu transporta enerģijas apriti, kā arī alternatīvās degvielas pieejamību.

Protams, ka šādā veidā tiktu sperts solītis pretī CO2 samazināšanai.

Skatot no praktiskās puses, visas DUS būs obligāti jāaprīko ar vismaz vienu elektriskā transportlīdzekļa uzlādes punktu. Līdztekus tam elektroauto uzlādes iespējas paredzēts ieviest arī jaunajās publiskajās būvēs un daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku stāvlaukumos, ja tur plānots veikt būvniecības vai renovācijas darbus.

EM Transporta enerģijas likumprojekta ietvaros paredzējusi arī vairākus punktus, kas attiecas tieši uz pašvaldībām. Piemēram, vairākām lielajām pašvaldībām vajadzētu izveidot tā sauktās zemās emisiju zonas, kā arī noteikt konkrētus transportlīdzekļu izmantošanas noteikumus šajās zonās. Tiek precizēts, ka šādas zonas būs jāizveido tām pašvaldībām, kurām pēdējo trīs gadu laikā gaisa kvalitātes rādītāji bijuši zem normas. Tāpat jaunais regulējums paredz, ka -

pašvaldībām, kurās iedzīvotāju skaits pārsniedz 20 000, jāpanāk, ka no 2030. gada vismaz puse tur esošo transportlīdzekļu darbojas ar atjaunojamo enerģiju.

Jāpiebilst, ka arī Vācija šajā sakarā vēlas redzēt līdzīgas pārmaiņas DUS. Šeit gan iemesli vairāk saistās ar to, ka valstī ļoti kūtri pērk elektriskos auto. Dati par šī gada maiju liecina, ka Vācijā no visiem auto tikai 3.3% jeb 5578 ir elektromobiļi.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!