Google rada risinājumu, kas atvēsinās pilsētas

Google rada risinājumu, kas atvēsinās pilsētas

Globālā sasilšana ir milzu problēma un jo īpašu lielu ietekmi tā atstāj uz lielpilsētām. Jau zināms, ka koki ir lielisks veids, kā saņemt vēsumu - tie dod ēnu un mitrina zemi. Līdz ar to labs veids, kā atdzesēt pilsētas, ir stādīt vairāk koku tur, kur to ir mazāk. Tieši tāpēc, lai labāk saprastu, kur to ir pietiekošā skaitā, bet, kur kāda debesskrāpja vietā labāk iestādīt koku puduri, Google izstrādājis jaunu rīku Tree Canopy Lab.

Tree Canopy Lab galvenā ideja ir noskaidrot un informēt par ikviena koka precīzu atrašanās vietu pilsētā. Tas tiek darīts ar satelītattēliem un mākslīgā intelekta palīdzību. Tādējādi iespējams redzēt, kurās pilsētas daļās koku ir pietiekoši, bet kurās to trūkst un kas tāpēc ir neaizsargātākas pret augstu gaisa temperatūru. Koku sastādīšana šādās vietās ļautu pilsētām labāk pielāgoties globālajai sasilšanai, kā arī mazinātu karstuma upuru skaitu. 

Tree Canopy Lab būtiski atvieglo arī pilsētplānotāju darbu, īpaši lielpilsētās, kur grūtāk veikt koku uzskaiti. Bieži vien to cenšas darīt tie paši cilvēki, bet beigu beigās darbs izvēršas lēns un laikietilpīgs. Turpretī Google izstrādātais risinājums šo darbu paveic ātrāk un efektīvāk.

Risinājums šobrīd jau tiek plaši izmantots, ievācot datus no vairāk kā simts pasaules pilsētām.

Savukārt Losandželosā Tree Canopy Lab jau pilnībā izmēģināts. Secināts, ka vairāk nekā puse Losandželosas iedzīvotāju dzīvo vietās, kur koki apēno mazāk nekā 10% no viņu teritorijas. Papildus šim ne visai iepriecinošajam faktam NASA izpētījusi, ka tieši Losandželosā pēdējo 50 gadu laikā vērojamas izteiktas globālās sasilšanas pazīmes. Tieši tāpēc papildus koki tur tiešām būtu nepieciešami. Vienlaikus pārkaršana ir problēma, ar ko sastopas liela daļa lielpilsētu, tāpēc jācer, ka Tree Canopy Lab kalpos kā viens no risinājumiem arī citviet pasaulē.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!