Runas atpazīšanas platformas Hugo.lv veikums mērāms miljonos

Runas atpazīšanas platformas Hugo.lv veikums mērāms miljonos

Runas atpazīšanas platforma Hugo.lv savu dienas gaismu ieraudzīja pērnā gada decembrī. Radīts kā tulkošanas un audio ierakstu atpazīšanas rīks, Hugo.lv vairāk nekā pusgada laikā paveicis ievērojamu darbu. Platformu savām vajadzībām plaši izmanto dažādu jomu pārstāvji, to pierāda arī Hugo.lv veikums, kas mērāms vairākos miljonos iztulkotu un tekstā pārvērstu vārdu.

Hugo.lv ir Kultūras informācijas sistēmu centra (KISC) un valodu tehnoloģiju uzņēmuma “Tilde” kopīgi veidota Latvijas valsts pārvaldes valodas tehnoloģiju platforma. To pēc vajadzības var lietot ikviens Latvijas iedzīvotājs. Izmantojot pasaulē atzītas mašīntulkošanas sistēmas, runas atpazīšanas rīkus un Nacionālo terminu bāzi, Hugo.lv spēj nodrošināt daudzveidīgu latviešu un citu valodu atbalstu e-pārvaldes pakalpojumiem.

Pēc KISC sniegtās informācijas -

pusgada laikā risinājums Latvijas iedzīvotāju vidū ticis plaši izmantots - jo īpaši tulkošanai un audio atpazīšanai.

Pēdējo sešu mēnešu laikā Hugo.lv apmeklēta vairāk nekā pusmiljonu reižu. Tajā tikuši veikti 8,5 miljoni tulkošanas pieprasījumu, iztulkojot 149 miljonus vārdu. Savukārt audio atpazīšanas segmentā vērojams ne mazāk iespaidīgs veikums. Hugo.lv tekstos pārvērtis audio ierakstus kopumā 1704 stundu jeb 71 dienas garumā. Rakstītā valodā tas izskatās vēl iespaidīgāk – tekstā pārvērsti ap astoņiem miljoniem vārdu.

KISC projektu vadītājs Jānis Ziediņš neslēpa prieku par platformas plašo izmantojumu un uzsvēra, ka lielā interese parāda to, ka tas ir kvalitatīvs, daudzpusīgs un lietotājiem nepieciešams rīks. Viņš arī piebilda, ka lepnumu par platformas Hugo.lv panākumiem pastiprina arī tas, ka tā šobrīd ir vienīgais šāda veida risinājums Eiropā.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edmunds Beļskis norādīja, ka Hugo.lv piedāvātajiem pakalpojumiem ir ļoti plašas izmantošanas iespējas dažādās nozarēs. Viņš īpaši uzsvēra Hugo.lv risinājumu integrēšanu valsts un pašvaldību iestāžu interneta vietnēs, kas ar laiku varētu kļūt par neaizstājamu palīgu informācijas nodošanā sabiedrībai un ikdienas procesu vienkāršošanā.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!