Viedā valstī tehnoloģijas ne tikai jālieto, bet arī jārada

Viedā valstī tehnoloģijas ne tikai jālieto, bet arī jārada

Lai kļūtu par viedu un globāli konkurētspējīgu valsti, nepietiek vien ar to, ka tehnoloģijas tiek plaši izmantotas virknē jomu gan privātajā un publiskajā sektorā, gan arī individuāli. Mūsdienās valstu konkurētspēju nosaka ne vien tehnoloģiju patēriņš, bet arī to radīšana. Kā liecina Pasaules ekonomikas foruma ziņojums – šajā jomā vērojama nevienlīdzība Eiropas Savienībā (ES). Tajā skaitā arī Latvijā nevienlīdzība tehnoloģiju izmantojumā ir ievērojama.

Pēc Pasaules ekonomikas foruma ziņojumā paustā – globālās konkurētspējas jomā 30 ES valstis atzītas kā vienas no veiksmīgākajām un viedākajām tehnoloģiju lietotājām. Tomēr vienlaikus vairākās ES valstīs - Ungārijā, Grieķijā, Itālijā un arī Latvijā -  šajā jomā vērojama būtiska nevienlīdzība. Piemēram, Latvijā vairāk nekā pusei uzņēmumu ir ļoti zema digitālā intensitāte.

Šajā jomā padziļinātāku ieskatu sniedz bijušais ES prezidents Hermans van Rompejs, kurš uzskata, ka jaunās tehnoloģijas tiek plaši izmantotas, tomēr to ražošana atrodas būtiski zemākā līmenī. Viņš uzskata, ka viens no iemesliem šādai situācijai ir pārāk mazas investīcijas digitālo risinājumu izveidē. Rompejs uzsver, ka nepieciešams apzināties, ka prasmei ieviest inovācijas ir arvien lielāka nozīme. Savukārt, tieši lielie dati jau šobrīd kļūst par galveno konkurētspējas virzītāju vairākās nozarēs.

Zināmu ES stagnāciju digitālo risinājumu radīšanā pierāda fakts, ka pasaulē šajā jomā nedominē neviena Eiropas kompānija.

Pēc Rompeja teiktā, arī starp 15 pasaules lielākajām digitālajām kompānijām nevar atrast nevienu no Eiropas. Pašreiz vadības grožus tehnoloģiju izveidē tur tādas kompānijas kā “Tesla”, “Huawei”, “Google”, “Apple”. ASV līderību pierāda arī tas, ka globālā mērogā no simts potenciāli vērtīgiem startapiem 77 ir bāzēti tieši ASV.

Domājot, kā situāciju vērst Eiropai par labu, Eiropas Komisija piedāvājusi vairākus priekšlikumus, kas ietver vienotu regulējumu un datu tirgu. Tiktu izveidota kopīga Eiropas datu telpa konkrētām jomām, ļaujot dalīties ar datiem gan privātajam, gan publiskajam sektoram un tādējādi veicinot jaunu inovāciju izstrādi.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!