Kā uzņēmumam sevi efektīvāk pasargāt no kiberuzbrukumiem?

Kā uzņēmumam sevi efektīvāk pasargāt no kiberuzbrukumiem?

Tehnoloģiju attīstība ne vienmēr nozīmē tikai pozitīvas pārmaiņas. Savu labumu šajā visā vienmēr cenšas sameklēt arī, piemēram, kiberuzbrucēji. Tas nozīmē to, ka ikvienam uzņēmumam ne tikai jāprot ieviest vajadzīgās tehnoloģijas īstajā laikā, bet arī jāspēj sevi aizsargāt no datu zagļiem. Šajā sakarā kompānija PwC šogad veikusi Baltijas uzņēmumu vadītāju aptauju. Tajā noskaidrots, ka 39% Latvijas uzņēmumu uzskata, ka tādas jomas kā datu privātuma regulējums un kiberdrošība viņiem sagādā vislielākās reizes.

Uzņēmumu vadītāji arīdzan nosaukuši trīs galvenos faktorus, kuri īpaši ietekmē kiberdrošības stratēģijas izstrādi:

  1. Arvien sarežģītāki kiberapdraudējumi;
  2. Kiberdrošība un datu privātuma regulējums;
  3. Augošas sabiedrības bažas par datu privātumu.

Lai kiberdrošības stratēģijas izstrāde būtu veiksmīga, nepieciešami daži būtiski soļi, kurus ikvienam uzņēmumam iesaka spert PwC:  

  • Kiberdrošības risku apzināšana un izprašana

Pirmais solis uz panākumiem ir apzināt un izprast visus kiberdrošības riskus, ar ko var saskarties uzņēmums. Jāpārliecinās, vai uzņēmumā ir ieviesti visu tehnoloģisko risinājumu drošības procesi. Vai uzņēmuma drošības pasākumi nekoncentrējas tikai uz IT? Bez šādas drošības risku un resursu apzināšanas ir gandrīz neiespējami izveidot atbilstošu un efektīvu kiberdrošības stratēģiju.

  • Vienotas kiberdrošības stratēģijas izstrāde

Svarīgi izstrādāt vienotu drošības stratēģiju, kas aptver visus tehnoloģiskos risinājumus, resursus un riskus, kā arī risku mazināšanas pasākumus. Uzņēmumam jāapzina visas iesaistītās puses un jāvienojas par konkrētiem biznesa mērķiem, kas jāņem vērā, lai nodrošinātu uzņēmuma kiberdrošību.]

  • Kiberdrošības risku novēršanas metožu ieviešana

Kiberdrošības stratēģija darbosies tikai tad, ja to ievēro praksē, tāpēc svarīgi ieviest stratēģijā paredzētās darbības un pārliecināties, ka visas iesaistītās puses tās izprot un ievēro.

  • Kiberdrošības iekļaušana darbības plānošanā un attīstībā

Plānojot uzņēmuma stratēģiskos virzienus, kiberdrošības nozīme un iekļaušana plānā jāapspriež ar vadības stratēģijas komandu. Uzņēmuma līderi var iedvesmot darbiniekus proaktīvi īstenot risku novēršanas pasākumus, lai mazinātu uzņēmuma izmaksas, kas varētu rasties kiberuzbrukuma gadījumā.

  • Nepārtraukta risku pārskatīšana un kiberdrošības stratēģijas pielāgošana

Uzņēmuma kiberdrošības stratēģija un drošības pārvaldība ir nepārtraukts process, kas rada arvien jaunus izaicinājumus. Līdz ar tehnoloģiju attīstību rodas dažādi jauni kiberdrošības riski, tāpēc svarīgi tos laicīgi apzināt un atjaunot uzņēmuma procesus, lai riskus mazinātu.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!