Latvenergo tuvākajos gados plāno ieguldīt vēja enerģētikā

Latvenergo tuvākajos gados plāno ieguldīt vēja enerģētikā

Atjaunojamās enerģijas ieguve ar saules un vēja palīdzību kļūst aizvien aktuālāka kā pasaulē, tā arī Latvijā, uzņēmumiem un mājsaimniecībām meklējot aizvien jaunus veidus kā samazināt izdevumus un dzīvot ilgtspējīgāk. Šajā sakarā uz efektīvākiem un attīstītākiem risinājumiem orientēts ir arī energokoncerns AS Latvenergo, kas Latvijā plāno radīt vēja parku pilotprojektus.

Tuvāk par uzņēmuma ieceri tuvāko trīs gadu laikā izveidot vairāku vēja parku pilotprojektus aģentūrai LETA pastāstīja Latvenergo padomes loceklis Mārtiņš Bičevskis. Viņš norādīja, ka šādas idejas galvenie iemesli bija radīt jaunus atjaunojamās enerģijas attīstības virzienus, kā arī samazināt esošos izdevumus enerģijas ieguves jomā. Tāpat vēja parki Latvijā ir vēl salīdzinoši maz pielietots risinājums alternatīvās enerģijas ieguvei, taču, attīstoties tehnoloģijām, potenciāls iegūt enerģiju tieši šādā veidā aizvien pieaug.

Kā uzsvēra Latvenergo padomes loceklis –

uzņēmuma mērķis tuvākajiem gadiem ir attīstīt vēja elektroenerģijas ražošanu, savukārt, tirgus un tehnoloģijas tam jau būs gatavas, lai viss izdotos veiksmīgi.

Runājot par pašu pilotprojektu attīstības norisi, M. Bičevskis norādīja, ka to pirmā kārta noteikti tiks veidota iekšzemē, kas izmaksu ziņā būšot izdevīgāk par šāda veida projektu ne sauszemes teritorijā. Ja pilotprojekti izdosies kā cerēts, tad pēc rezultātu izvērtēšanas, ap 2025. gadu tiks domāts jau par lielāku vēja parku izveidi. Šos parkus plānots izveidot jau bez valsts atbalsta, un to veiksmīgas un ražīgas darbības gadījumā plānots saražot elektroenerģiju līdz 0,5 teravatstundām gadā. Salīdzinājumam Latvijā vidēji tiek patērēts ap 7,3 terevatstundām elektrības gadā.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!