Pasaulē efektīvākā baterija ļauj viedtālruni nelādēt pat piecas dienas

Pasaulē efektīvākā baterija ļauj viedtālruni nelādēt pat piecas dienas

Pētnieki ir izstrādājuši jaunu uzlādes risinājumu, kas, pēc viņu domām, var darbināt viedtālruni piecas nepārtrauktas dienas, ļaut elektriskajam transportlīdzeklim nobraukt vairāk nekā 1000 km bez uzlādes un saules enerģiju uzglabāt krietni vienkāršāk. Šādu novatorisku enerģijas uzkrāšanu padara iespējamu litija jonu uzlādes bateriju aizstāšana ar jaunās paaudzes litija sēra akumulatoriem.

Zinātnieki jau kādu laiku uzskata, ka litija sēra akumulatori teorētiski spēj uzņemt pat piecas reizes vairāk enerģijas nekā litija jonu akumulatori. Tomēr tieši praktiskā pielietojamība jeb neuzticamība bijis lielākais šķērslis, kas liedza litija sēra baterijas izmantot plaša patēriņa elektronikā. Pie vainas esot nestabilais katods jeb elektriskās strāvas negatīvais pols. Tā nestabilitāte sekmē to, ka, veicot pilnu uzlādes ciklu, litija sēra baterijas izmainās pat par 78%. Tas, savukārt, nozīmē, ka šādi akumulatori ārkārtīgi ātri bojājas un pēc pāris uzlādēm var beigt funkcionēt.

Ziņu medijs “The Independent” informē, ka pētnieki Monašas Universitātē Austrālijā atklājuši, ka ļoti elastīga katoda izmantošana ļauj veikt ierīces uzlādi, neradot izmaiņas pašās litija sēra baterijās, un tādējādi tās var kalpot ilgāk. Tas ļāvis pētniekiem nākt klajā ar vēsti, ka viņi radījuši pasaulē efektīvāko litija sēra akumulatoru.

Mahdokts Šaibani (Mahdokht Shaibani) - Monašas Universitātes doktors, kas vadīja pētījumu par litija sēra bateriju pielietojumu, uzsver, ka pasaulei ir vajadzīgas pavisam jaunas enerģijas uzkrāšanas tehnoloģijas, lai cīnītos ar klimata pārmaiņām. Viņš norāda, ka litija sēra akumulatoriem, kas izmanto īpaši augstas ietilpības sēru, ir piecas reizes lielāka kapacitāte nekā tradicionālajām litija jonu baterijām un tie ir izgatavoti no lētiem, augstas pieejamības materiāliem. Pētnieki uzskata, ka -

šādu bateriju izmantošana arī palīdzētu samazināt videi bīstamo atkritumu apjomu.

Norādīts, ka pētījumā gūtais apliecinājums par litija sēra bateriju pielietojumu varētu būt pagrieziena punkts akumulatoru ražošanā un spētu ietekmēt visu - sākot no plaša patēriņa elektronikas līdz pat saules paneļiem. Doktors Šaibani stāsta, ka šādu bateriju komercializācija varētu notikt tuvāku divu līdz četru gadu laikā, jo patents jau esot apstiprināts.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!