KO KULINĀRIJĀ SPĒJ PAVEIKT MĀKSLĪGAIS INTELEKTS?

KO KULINĀRIJĀ SPĒJ PAVEIKT MĀKSLĪGAIS INTELEKTS?

IBM kognitīvā sistēma „Watson” spēj izanalizēt tūkstošiem komponentu, tā nosakot, kas padara, piemēram, biezeņzupu par biezeņzupu, un ģenerējot jaunas receptes. Ķīmiskā informātika pārvērš garšu molekulārās formulās, bet hedoniskā psihofizika modelē cilvēka garšu, lai uzzinātu, kuras sastāvdaļas ir piemērotākās.

Lūk, "Watson" kognitīvajā pavārgrāmatā atrodama Baltijas ābolu pīrāga recepte:

Sastāvdaļas: 450 g sagrieztas cūkgaļas filejas, 1 nomizots un sagriezts ābols ar izņemtu serdi; 4-5 nomizoti ķiploki; 2 ēdamkarotes kubiņos sagriezta sīpola; 3 tējkarotes kūpināta sāls; margarīns pēc nepieciešamības; ¼ krūzītes melleņu; 2 ēdamkarotes žāvētu sagrieztu aprikožu; 1 tējkarote gaišā brūnā cukura; 1 tējkarote nomizota un sagriezta ingvera; ½ tasītes + 2 tējkarotes pilnpiena; ½ izlobītas vaniļas pāksts; ¼ tējkarotes agar-agara; ¼ tasītes saldā krējuma; 1 vesela ola + 1 olas dzeltenums; 1 tējkarote granulētā cukura; ¼ tējkarotes saberztu krustnagliņu; 230 g saldētas kārtainās mīklas; dārzeņu eļļa, maurloki, pētersīļu lapas, jūras sāls – pēc nepieciešamības

Pagatavošana: 2 krūzītēm ūdens pieber 3 tējkarotes kūpināta sāls, šajā sālūdenī tur cūkgaļu 30 minūtes, tad nosusina.

Mazā margarīna daudzumā maigi izsautē ābolus un sīpolu, kamēr tie mīksti un iztvaiko liekais ūdens. Pievieno nedaudz brūnā cukura un sāls. Ļauj ābolu maisījumam atdzist, pievieno nosusinātu sagrieztu cūkgaļu.

Gatavo melleņu un aprikožu ievārījumu: uzlej uz mērces pannas ½ tasīti ūdens, uzber mellenes, žāvētas aprikozes, 1 tējkaroti brūnā cukura, 1 tējkaroti svaiga ingvera. Uzsilda līdz vārīšanās temperatūrai; vāra uz lēnas uguns aptuveni 10 minūtes, kamēr augļi kļūst mīksti. Ja nepieciešams, pārkaisa ar sāli. Kārtīgi atdzesē un samaisa.

Sajauc ½ tasītes piena, vaniļas pāksti un agar-agaru mazā cepampannā. Uzvāra, ar mazāku liesmu pasautē 2 minūtes. Noņem no uguns un pieliek ¼ tasītes saldā krējuma, 1 olas dzeltenumu, 1 tējkaroti cukura, sāls un krustnagliņas. Izņem vaniļas pāksti, ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai. Maisījumu sablenderē, kamēr tas kļūst viendabīgs un vēss.

Gatavo "Vol-au Vent" (volovānus): atlaidina saldēto kārtaino mīklu ledusskapī, lai to varētu sagriezt. Ātri sagriež 12 kārtainās mīklas gabalus apļa formā ~7.5-8 cm diametrā. Sešus no apļiem sagriež otru reizi - ar ~6.5 cm griezēju, lai izveidotu tievu gludu cilpu un liek atpakaļ saldētavā, lai nepieļautu, ka mīklas apļi kļūst pārmērīgi mīksti. Samaisa 1 olu ar pietiekamu daudzumu pilnpiena. Apziež katru no diskiem. Maigi uzliek vienu no kārtainās mīklas cilpām augšpusē. Augšējo cilpu apziež ar ļoti nelielu maisījuma daļu.

Ieliek aptuveni ¼ daļu tasītes gaļas un ābolu pildījuma volovāna centrā, uzliek uz cepamā papīra vai pannas tā, lai starp gabaliem būtu pietiekams attālums. Cep 175 grādu temperatūrā 10 minūtes, samazina karstumu līdz 150 grādiem un turpina cept, kamēr masa kļūst viendabīgi brūna un cūkgaļas pildījums ir pilnībā izcepies. Noņem no uguns, ļoti maigi pārkaisa ar konditorejas cukuru, ieliek cepeškrāsnī uz 30 sekundēm, lai izkausētu cukuru, un atdzesē.

Ķiploku čipsi: sagriež ķiplokus ļoti smalkās šķēlītēs, liek tos cepamajā pannā, uzlejot nedaudz piena. Uzvāra, nokāš pienu un atkārto blanšēšanas procesu vēl divas reizes. Maigi nosusina ķiplokus uz papīra dvieļiem. Uzkarsē eļļu līdz 175 grādiem pēc Celsija un nedaudz apcep ķiplokus līdz tie kļūst kraukšķīgi.
Sagriež ābolu aptuveni 1 collu garos gabaliņos un maurlokus - līdzīgā garumā. Uz katra pīrāga gabala uzliek mazu kripatiņu krustnagliņu un melleņu ievārījuma un dekorē ar ābolu šķēlītēm, maurlokiem, pētersīļu lapām un ķiploku čipsiem.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!