Eiropa radīs savu satelītu interneta sistēmu, kas būs līdzīga SpaceX radītajai “Starlink”

Eiropa radīs savu satelītu interneta sistēmu, kas būs līdzīga SpaceX radītajai “Starlink”

Tapis zināms, ka Eiropas Savienība (ES) plāno attīstīt sešu miljardu eiro vērtu satelītu interneta sistēmu. Tā pēc savas būtības varētu ļoti līdzināties Īlona Maska (Elon Musk) kompānijas SpaceX projekta Starlink satelītu interneta sistēmai. Šādā veidā ES saasinās sacensību par globālā platjoslas interneta pārklājumu.

Lai šāda mēroga projektu varētu realizēt, tam vispirms nepieciešama nopietna izpēte, kas palīdzēs tikt skaidrībā, ko un kā darīt vispirms. Aizvadītajā nedēļā ES amatpersonas parakstīja vienu no šādiem pētījumiem. Pagaidām zināms tas, ka Eiropas satelītu internets nodrošinās ātra interneta pakalpojumus Eiropas iedzīvotājiem un jo īpaši tiem, kuri dzīvo noslēgtās, izolētās kopienās, lauku reģionos. Tāpat šāds internets sniegs drošākas saziņas iespējas starp valdību amatpersonām. 

Paredzēts, ka pirmais pētījums par Eiropas satelītu interneta izvēršanu tiks uzsākts jau nākamā gada sākumā. Savukārt līgumu par pašu projektu plānots parakstīt 2021. gada beigās. 

Zināms, ka projektu par ES satelītu internetu vadīs ES rūpniecības komisārs un atbildīgais par tehnoloģiju ieviešanu Eiropas Savienībā Tjerī Bretons (Thierry Breton). Projektā nozīmīgu lomu arī spēlēs vairākas kosmosa un tehnoloģiju kompānijas: Eiropas aviācijas un kosmosa uzņēmums Airbus, franču-itāļu kompānija Thales Alenia Space, Vācijas OHB SE, satelītu operatori Eutelsat Communications SA un SES SA, kā arī kosmosa kompānijas Telespazio un Arianespace. 

Tikmēr ES lielākais konkurents par platjoslas interneta pārklājumu ir SpaceX, kas šogad orbītā palaidis 830 Starlink satelītus ātrgaitas interneta pakalpojumiem. Kopš 3. novembra lietotāji ASV un Kanādā testē šī interneta sniegtās iespējas. Pirmos Eiropas iedzīvotājus šis internets varētu sasniegt līdz 2021. gada februārim. Vienlaikus Starlink mērķis ir aptvert Zemi ar līdz pat 42 000 satelītiem, ko, visticamāk, kompānija realizēs jau nākamgad. 

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!