Latvijā testēts pirmais ūdens drons

Latvijā testēts pirmais ūdens drons

Attīstoties tehnoloģijām, būtiskas pārmaiņas piedzīvo arī transporta nozare, ļaujot radīt inovācijas un pievienoto vērtību citās jomās. Aizvadītajā nedēļā, 9. jūnijā, Rīgā tika atrādīts pirmais ūdens drons, ko Rīgas Brīvostas flote (RBF) nesen iegādājusies no norvēģu kompānijas Maritime Robotics.

Peldošais drons, kas saucas OTTER, ir pirmais šāda veida dziļummērījumu peldlīdzeklis Latvijā. Šis drons jeb, precīzāk - peldoša bezpilota autonoma platforma ar daudzstaru dziļuma uzmērīšanas sistēmu tiks izmantota ostu akvatorijās, piekrastes un Latvijas iekšējos ūdeņos. Līdz ar to šis risinājums dos jaunas iespējas, piemēram, hidrogrāfijas pakalpojumu sniegšanā kā ostā, tā arī citās ūdenstilpnēs.

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps norāda, ka, izmantojot OTTER drona platformu, kopā ar LMT tiks testēta 5G datu straumēšanas stabilitāte un kopā ar Rīgas Tehniskās universitātes zinātniekiem veidoti jauni algoritmi ostu akvatorija testiem, kas nākotnē dos iespēju radīt un komercializēt jaunus pašu radītus produktus. V. Zeps turpina, ka -

šī ūdens drona galvenās priekšrocības ir jaunas un videi draudzīgas tehnoloģijas ieviešana RBF darbā, funkciju mobilitāte un resursu ietaupījums, kas kopumā paaugstinās produktivitāti Rīgas brīvostā, sekmējot visas ostas konkurētspēju.

Savukārt LMT Korporatīvo klientu dienesta direktors Edgars Grandāns uzsver, ka LMT ir viens no pirmajiem operatoriem Eiropā, kas sācis strādāt pie jūrniecības 5G tehnoloģiju izpētes un attīstības. Šī noslēgtā inovāciju sadarbība starp RBF un LMT veicinās gan zinātnisko izpēti, gan ļaus plašāk ieinteresēt starptautiskos izpētes partnerus un veikt dažādas inovāciju demonstrācijas Latvijā. Inovatīvās 5G tehnoloģijas būtiski sekmēs ostās sniegto pakalpojumu digitalizāciju, tehnisko līdzekļu un flotes modernizēšanu, reāllaika komunikācijas nodrošināšanu starp kuģiem un arī ar ostām, autonomu risinājumu attīstību, to ieviešanu un izmantošanu. 

RBF valdes loceklis Kaspars Oziliņš skaidro, ka ar jaunā risinājuma palīdzību plānots paplašināt savu kapacitāti, strādājot arī grūti sasniedzamās vietās. Viņš norāda, ka gan kuģim, gan dronam ir savas priekšrocības, taču došanās mērījumu uzdevumā uz citu ostu ar kuģi prasa laiku un degvielu, turpretim ceļā ar dronu - RBF kļūs mobilāki, līdz ar to optimizēti tiek ne tikai savi, bet arī klientu resursi.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113

SIA BiSMART
Reģ. Nr. 40203056850
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!