Ķīna vēlas atjaunot starptautisko ceļošanu ar QR kodu palīdzību

Ķīna vēlas atjaunot starptautisko ceļošanu ar QR kodu palīdzību

Aizvadītajā nedēļas nogalē tiešsaistē norisinājās Saūda Arābijas organizētais virtuālais G20 samits, kurā pasaules līderi diskutēja par globālām problēmām un to iespējamajiem risinājumiem. Tajā piedalījās arī Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins, kurš pievērsās Covid-19 radītājam problēmām, ierosinot pasaulē izvērst Ķīnas jau iesākto praksi – ceļošanai izmantot QR kodus.

QR kodu izmantošana Ķīnā ir aktuāla jau kopš šī gada februāra. Automātiski ģenerēts QR kods ir piešķirts katram valsts pilsonim ar mērķi sekot līdzi veselības stāvoklim. Kods, balstoties uz nukleīnskābju rezultātiem, nosaka, vai cilvēks ir vai nav slims ar koronavīrusu. Iespējamais rezultāts tiek parādīts kādā no trim krāsām - zaļā nozīmē, ka iespējams brīvi ceļot, savukārt oranžā un sarkanā informē, ka cilvēkam līdz divām nedēļām jāuzturas karantīnā. Šādu pašu sistēmu starptautiskās ceļošanas veicināšanai Ķīna mudina ieviest arī citām valstīm.   

Tikmēr cilvēktiesību aizstāvji par šādu QR kodu pielietojumu ir gluži citās domās. Viņi norāda, ka sistēmas izvēršana veicinātu plašāku politisko uzraudzību, kā arī atstumtību. 

Sji Dzjiņpins uzskata, ka, lai sakārtotu cilvēku plūsmu, valstīm jāturpina saskaņot politika un standarti, kā arī jāveido ātras darbības modeļi. Ķīnas prezidents arī aicināja atjaunot pasaules ekonomiku, tajā skaitā globālās un rūpnieciskās piegādes ķēdes.

Domājot par QR kodu pielietojumu, jāsecina, ka Covid-19 pandēmija šī risinājuma izmantošanu krietni dažādojusi. Bez Ķīnas ieviestās prakses QR kodus izmantot drošākai ceļošanai, piemēram, Singapūras un Austrālijas iedzīvotāji tos lieto, lai reģistrētu savu apmeklējumu publiskās vietās. Vienlaikus arī Latvijā QR kods drīzumā varētu iegūt plašāku pielietojumu. Rīgas Satiksme līdz šī gada beigām plāno izstrādāt sistēmu, kas ļautu līdzšinējo e-talonu vietā brauciena reģistrēšanai izmantot QR koda biļetes.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!