Latvija palīdz ikvienam atvērt durvis uz kosmosu

Latvija palīdz ikvienam atvērt durvis uz kosmosu

Kosmoss ir viena no tām jomām, kas, gadiem ejot, piedzīvo aizvien ievērojamāku attīstību. Gan tehnoloģiju, gan atklājumu ziņā šajā nozarē laurus visbiežāk plūc lielvalstis, piemēram, ASV. Tomēr būtiski ir ne vien atklāt, ko jaunu, bet arī izzināt jau esošo, tāpēc gan Latvija, gan dažas citas Eiropas Savienības (ES) valstis iesaistījušās kopīgā projektā, kas palīdz ikvienam vienuviet izzināt visu svarīgāko un aktuālāko kosmosa jomā.

Projekts, kas katram palīdz noskaidrot sev interesējošo informāciju par kosmosu, guvis nosaukumu HATCH. Tas ir dažu ES valstu kopīgi veidots tīmekļa portāls (www.spacehatch.eu), kas radīts ar mērķi kļūt par galveno šāda veida uzziņu avotu kosmosa izpētē un inovāciju jomā. Svarīgi, ka šajā projektā dalību ņēmis arī digitālās komunikācijas uzņēmums no Latvijas “WIT Berry”. Tas kopā ar četriem citiem uzņēmumiem no Lielbritānijas, Polijas un Portugāles palīdz ikvienam atvērt durvis uz unikālo kosmosa pasauli.

Būtiski, ka portālā sev interesējošu informāciju vienuviet varēs sameklēt kā vienkāršs interesents, tā arī kosmosa jomas guru.

Piemēram, pašlaik iespējams atrast ziņas par Eiropas Komisijas (EK) finansētajiem kosmosa projektiem, kas norisinās, piemēram, programmas “Horizon 2020” ietvaros. Tāpat HATCH piedāvā ikvienam ielūkoties dažāda veida notikumos un aktualitātēs, kas norisinās sadarbībā ar “Space Agenda”. Vietnē atrodami arī jomas profesionāļu, kā arī portāla radītāju veidots saturs.

WIT Berry dibinātāja Linda Kimeiša, runājot par portāla saturu, uzsvēra, ka tajā apkopota dažāda veida informācija. Atrodams gan ļoti specifisks saturs, piemēram, par kosmosa projektiem, kas īpaši noderīgs nozares ekspertiem inovāciju izveidē un kosmosa izpētē. Tāpat bez sarežģītā un dažkārt nesaprotamā portālā iespējams iepazīties arī ar vienkāršu un viegli saprotamu informāciju, kas lieti noderēs, piemēram, skolēniem un studentiem.

Jāpiebilst, ka kosmosa tīmekļa portāls HATCH tapis jau minētā projekta "Horizon 2020" ietvaros pēc EK pasūtījuma, tā kopējais finansējums ir pusmiljons eiro.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!