Bloomberg: ASV mājokļu vērtētājus nomaina informācijas tehnoloģijas

Bloomberg: ASV mājokļu vērtētājus nomaina informācijas tehnoloģijas

ASV pakāpeniski izzūd tāda profesija kā nekustamo īpašumu vērtētāji, kurus nomaina īpaši algoritmi, kas ne sliktāk par cilvēkiem spēj noteikt, no kāda materiāla ir mājokļu grīdas un cik pievilcīga aina paveras pa logu, raksta aģentūra Bloomberg.

Publikācijā norādīts, ka pirmo krīzi nozare piedzīvoja vēl 2007. gadā, kad krīzes dēļ dramatiski kritās mājokļu būvniecības apjomi. Kritums radīja neveselīgu vidi, jo vērtētājiem bieži nācas koriģēt reālo vērtību, pakļaujoties aģentu, izīrētāju vai būvnieku prasībām. Šī iemesla dēļ regulatori ir pastiprinājuši prasības šīs jomas speciālistiem. Lai kļūtu par mājokļu vērtētāju, nepieciešams četrus gadus mācīties koledžā, patērēt simtiem stundu papildus izglītībai, kā arī stažēties 2-3 gadu garumā. Tāpat, lai strādātu par vērtētāju, ir nepieciešama licence.

Tajā pašā laikā vidējais mājokļu vērtētāju vecums ASV ir 58 gadi. Jaunieši nesteidzas apgūt šo profesiju. Kā norāda aģentūra, ja 2005. gadā specializēto apmācību kursu rīkotāji saņēma 1200 pieteikumu, tad 2016. gadā – vairs tikai 100. Profesija nemanāmi kļūst par vēsturi, bet vērtētāju vietu ieņēm automatizētas sistēmas.

Nekustamo īpašumu tirdzniecības kompānija Zillow (atrodama šeit) izmanto algoritmus, kas ne tikai nosaka mājokļa vērtību, balstoties uz vispārīgiem parametriem un mājokļa atrašanās vietu, bet arī ņem vērā dažādas nianses. Piemēram, pievērš uzmanību grīdu stāvoklim, utt.. Kompānija pagaidām gan nepiedāvā savus risinājumus kā alternatīvu mājokļu vērtētājiem, tomēr daudzi mājokļu izīrētāji jau izmanto Zillow risinājumus sākotnējās vērtības noteikšanai. Domājams, ka tirgū algoritms parādīsies šā gada laikā, piebilst Bloomberg.

Hipotekārā aģentūra Freddie Mac aizvien biežāk veic darījumus bez vērtētāju līdzdalības. Noformējot kredītu refinansēšanu kompānija atļauj veikt automatizētu mājokļa novērtēšanu. Ar laiku šo iespēju varēs izmantot arī ikviens hipotekārā kredīta ņēmējs. Lai šāda iespēja kļūtu par realitāti Freddie Mac gan vēl jāsaņem Federālās mājokļu finansēšanas aģentūras (FHFA) atļauja.

Kā atzīmē Bloomberg,

mājokļu iznomātāji aizvien biežāk atzīst, ka datornovērtējums kvalitātes ziņā nav sliktāks par speciālistu veikto novērtējumu. Tāpat algoritmi darbojas bez pārtraukuma un izmaksā ievērojami mazāk par vērtētājiem – cilvēkiem.

Tajā pašā laikā daudzi industrijas pārstāvji uzskata, ka datori šajā ziņā nekad nespēs pielīdzināties cilvēkiem.

Šim apgalvojumam gan nepiekrīt Zillow, kuras pārstāvji norāda, ka ne tikai „māca” saviem algoritmiem atpazīt mēbeļu un apdares īpatnības, bet arī ņemt vērā mājokļa ārējo pievilcību. Sistēma tiek „mācīta” ņemt vērā arī sīkas detaļas, kas ietekmē īpašuma vērtību, piemēram, pievērst uzmanību kokiem, kuru ēnas krīt uz mājas priekšā esošiem zālieniem, utt.. Bloomberg piebilst, ka algoritma darbība tiešām ir uzlabojusies. Ja 2006. gadā sistēma kļūdījās 14% gadījumu, tad tagad šis rādītājs ir nokrities līdz 5%.

Jāpiebilst, ka nekustamā īpašumu tirdzniecības bizness ASV kļūst aizvien tehnoloģiskāks. Tā ar tradicionālo biznesu konkurē pielikums Reali (atrodams šeit), kas ļauj ietaupīt līdz pat 40 tūkstošiem dolāru lielu komisijas maksu, savukārt jaunuzņēmums Oliver (atrodams šeit) savieno tieši mājokļu izīrētājus ar potenciālajiem īrniekim, neprasot par šo pakalpojumu komisijas maksu.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113

SIA BiSMART
Reģ. Nr. 40203056850
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!