Operu Latvijā varēs izbaudīt jaunā kvalitātē

Operu Latvijā varēs izbaudīt jaunā kvalitātē

Opera ir viens no tiem augstās kultūras veidiem, kuras baudīšanu nereti ierobežo satura un tās varoņu runātā teksta apgrūtināta saprašana. Lai operā runātais teksts būtu pieejams un saprotams ikvienam neatkarīgi no valodas prasmēm, jau septembrī Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) piedāvās iespēju izrādes titrus izlasīt īpašā mobilajā aplikācijā, padarot operas saturu pieejamāku un ļaujot baudīt izrādi citādākā kvalitātē.

Jau no 7. septembra visus operas cienītājus, kuriem tās baudīšanu aizēno slikti saprotams teksts vai pat gadījies tā, ka visu izrādes gaitu nācies vien minēt, ko varoņi vēlējušies pateikt, gaida patīkams pārsteigums. Turpmāk operas tulkojuma titrus varēs izlasīt mobilajā lietotnē “OPERA titri”.

Kā pievienotā vērtība šai aplikācijai kalpos iespēja titrus lasīt jebkurā vietā.

Tie būs pieejami gan operas apmeklētājiem, kas ieradušies baudīt konkrētu izrādi, gan arī tiem, kas vēlēsies operu klausīties tiešraidē.

Ar LNOB piedāvāto iespēju nāca klajā tās vadītājs Zigmars Liepiņš. Runājot par aplikācijas nepieciešamību, LNOB vadītājs norādīja, ka lielākoties operas tiek iestudētas tieši svešvalodās, piemēram, itāļu, franču, vācu. Ievērojama daļa skatītāju operas saturu zina tikai virspusēji, kas liedz sekot līdzi arī interesantākajām teksta niansēm. Kā uzsvēra Z. Liepiņš – vēl daži šķēršļi operas satura pilnīgai saprašanai ietver pašas LNOB ēkas arhitektūras īpatnības un grandiozā lustra, kā rezultātā zālē ir daudz vietu, kur titrus nevar skaidri redzēt. LNOB vadītājs aprēķinājis, ka kopumā trešā daļa apmeklētāju operas titrus neredz vispār.

Lai apmeklētāji operas norisei varētu pilnībā sekot līdzi, pēc vairāku gadu meklējumiem tika atrasts mūsdienīgs risinājums. Pagaidām “OPERA titri” lietotnē titrus iespējams izvēlēties divās valodās – latviešu un angļu. Aplikācijas piedāvātās iespējas varēs izmantot ikviens bezmaksas.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!